Varför ska du inte spela begagnade golfbollar eller så kallade floridabollar?

Vår vision med Hitpin Golf är att alla ska ha råd att spela premium golfbollar med samma kvalitet och prestanda som de bästa golfbollarna på marknaden - men till ett pris som gör att alla spelare, oavsett bakgrund och plånbok, har råd att spela riktigt bra golfboll. Ofta får vi frågan; Det finns ju begagnade golfbollar och floridabollar att köpa, är de inte lika bra som nya? Svaret är nej. En begagnade golfbollar eller så kallade floridabollar är inte lika bra som en nyproducerad golfboll. Särskilt inte när du jämför med en 4-dels, 3-dels eller 2-dels premiumboll.

När leverantörerna av begagnade golfbollar förnyar gamla bollar som legat i vattnet använder de olika metoder. Ofta används sandstrålare som hårt tvättar skalet på bollen. Det tar bort det yttersta genomskinliga lagret som skyddar golfbollens dimplesmönster. Det är inte ovanligt att man sedan lätt sprayar bollen med ny färg för att den ska se ny och oanvänd ut. Resultatet blir en boll som inte håller vad den lovar.

Här har vi samlat de viktigaste orsakerna till att du inte bör spela en begagnad golfboll eller en så kallad floridaboll.

Floridaboll regel Nr. 1

Floridabollar försämrar din golf.

För att spela bra golf, sänka sin score och sitt handicap behöver du veta hur en boll beter sig. Hur långt går den med en järn 7, hur mycket spinner den med en driver, kan du lita på att den biter på green med en 56° wedge. Floridabollar eller begagnade bollar beter sig inkonsekvent. Om du köper ett dussin begagnade golfbollar kan alla 12 bollarna bete sig olika. Hur ska du då kunna förbättra ditt spel?

Floridaboll regel Nr. 2

Golfproffsen byter ut en begagnad golfboll vid minsta skada.

Se hur Tiger Woods, Scottie Scheffler, Collin Morikawa, Jon Rahm, Cameron Smith, Rory McIlroy, Justin Thomas, Dustin Johnson, Bryson DeChambeau och alla de andra proffsen på PGA touren hanterar en begagnad golfboll. Efter varje spelat golfhål kontrollerar de sin golfboll. Vid minsta tecken på skada, missfärgning eller annan påverkan på bollen byter de ut bollen. Detta är det bästa beviset på att en begagnad golfboll är en dålig golfboll. En floridaboll skulle de aldrig ta i.

Floridaboll regel Nr. 3

Kvaliteten skiftar mycket.

När du köper begagnade golfbollar eller floridabollar kan du absolut få bollar som har hög kvalitet och fungerar som tänkt. Men kvaliteten skiftar. Det är omöjligt för företagen som säljer begagnade golfbollar att garantera en konstant kvalitet. Därför vet du i slutändan inte vad du spelar för typ av golfboll. Det kan vara en Titleist, Bridgestone eller TaylorMade som beter sig precis som den ska, men i samma paket är chansen stor att det också följer med bollar som ser bra ut men som inte alls beter sig som de ska.

Floridaboll regel Nr. 4

En golfboll som legat i vatten länge är kraftigt försämrad.

Tester visar att prestandan hos en golfboll som legat länge i vatten är kraftigt försämrad och går kortare. När Mygolfspy* genomförde tester på Titleist Pro V1 skiljde det upp till 3 mph när de slog en normal driver. Detta innebar upp till 11 meter kortare drives. En järn 7 kunde gå mer än 6 meter kortare. 6 meter! Det är ofta skillnaden mellan kort eller lång om green! R&A som godkänner golfbollar för tävling har strikta regler för hur en boll får se ut och vilken storlek den får ha. Tester visar också golfbollar blir mer komprimerade när de är begagnade samt att de förändras i storlek.

Floridaboll regel Nr. 5

Bra pris för en väldigt dålig produkt.

Begagnade golfbollar och floridabollar är billiga. Men, det innebär inte att det är bra bollar. Du får vad du betalar för. I slutändan är en begagnad golfboll eller floridaboll en begagnad, tvättad och ofta omfärgad golfboll som inte alls beter sig som den boll den är märkt som. Ofta finns dolda skador, bollens material är försämrat och även om du köper ett dussin av en specifik tillverkare och modell så innehåller paketet bollar från olika år och ofta även olika material.

Floridaboll regel Nr. 6

Dolda skador påverkar golfbollens bollbana och prestanda.

Varje golfboll testas noga i en svingrobot. Titleist Pro V1, TaylorMade TP5 eller Bridgestone Tour B, precis som Hitpins golfbollar, beter sig väldigt exakt när du slår den med en golfdriver respektive en järnklubba eller en wedge. En floridaboll eller en begagnad golfboll tvättas och till och med återfärgas vit för att den ska se så ny ut som möjligt. Men det innebär inte att bollen beter sig som tänkt. Ofta finns dolda skador som påverkar bollens bollbana och prestanda.

Floridaboll regel Nr. 7

Bollen spinner till höger, vänster eller inte alls.

Hur en golfboll beter sig i luften avgörs av dess konstruktion och dimplesmönster. Om någon av de komponenterna är skadade beter sig golfbollen annorlunda. När du spelar exempelvis en 3-delsboll eller en 4-delsboll så samverkar materialen för att bollen ska spinna mindre när du slår den med en driver och mer när du använder din wedge. Ju mer rent dimplesmönstret är från skador, desto stabilare flyger golfbollen och spinnen är konsekvent. Om du får en skada på bollen eller om den runda formen påverkas på något sätt finns risk att bollen går åt ena eller andra hållet. Med andra ord en starkare draw eller fade. Bollen spinner plötsligt mindre. I slutändan har du med en begagnad golfboll inte riktigt koll på hur din golfboll beter sig.

Floridaboll regel Nr. 8

En begagnad Titleist Pro V1 eller en begagnad TaylorMade TP5 är inte en Titleist Pro V1 eller Taylor Made

När du köper en begagnad Titleist Pro V1 eller TaylorMade TP5 är det egentligen inte det paketet innehåller. Även under perfekta förutsättningar förändras en golfboll över tid. Det är vanligt att begagnade golfbollar eller så kallade floridabollar egentligen är bollar som producerades för flera år sedan. Ännu mer vanligt är att man blandar bollar som producerats olika år. Tester av MyGolfSpy* visar att ett dussin begagnade Titleist Pro V1 innehöll bollar från 3 olika tillverkningsår.

I slutändan är begagnade golfbollar och floridabollar en perfekt produkt för dig som söker en billig boll för träning med dina wedgar på golfrangen eller din hemmabanas träningsområde. Men det är inte en golfboll du ska använda om vill ha samma känsla varje gång du slår en golfboll.